20110509

exam

harini duk baca baca update rakan rakan
tengok tengok mostly dah update pasal habis exam dan sebagainya
sebagai contoh
syaza , fizah , fifi, and lisa

to start off this entry, marilah sama sama kita menyedekahkan Al-Fatihah kepada arwah maktok lisa yang telah meninggal pada 6 may 2011 yang lalu.
Al-Fatihah.
Semoga kamu dan keluarga be strong untuk menempuhi kehilangan yang tersayang, lisa.

meh nak cerita pasal exam dulu
but then, before cerita exam mesti nak cerita subjects and papers dulu kan
so, in the complicated world of medicine, ade 9 basic papers
that are

Anatomy
-regarding human parts of body, bukan mermaid seperti dalam gambar-

Physiology
Human physiology is the science of the mechanical, physical, bioelectrical, and biochemical functions of humans in good health, their organs, and the cells of which they are composed. Physiology focuses principally at the level of organs and systems
(terima kasih http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page for the meaning)
basically how human works lah, senang cerita

Biochemistry
all the chemical reactions yang berlaku dalam badan manusia. subjek paling disukai *tangan di bahu, mata pandang ke atas* sebab ianya sangat complicated and banyak sangat perkara yang kena ingat.

Molecular Medicine
Segala macam tentang DNA, from how it is made until how to check them. tapi don't ask me questions on this one. too hard to imagine all the processes.

These 3 yang kat atas are the ones yang basic lah. its all about normal stuffs. tak belajar penyakit lagi. and majority of stuffs belajar masa time year 1. kalau tak kenal badan time normal, macam mane nak see the abnormalities kan? Next will be more towards abnormalities.

Pathology
no, its not the 2008 movie. its all about diseases. tulang belakang of all these diseases will be definition, cause & pathogenesis of the disease, risk factors, signs and symptoms , morphology (gross and microscopy) also complications.
Tak susah kalau faham normal, tapi sebab banyak penyakit yang manusia dah discover, therefore banyaklah penyakit yang perlu dihafal.

Microbiology
segala gala tentang microorganisms, mainly virus, bacteria and fungi. dari what it is to what disease does it cause to the clinical features and the ubat ubatan.
Tapi mostly kitorang belajar medically important microorganism.

Parasitology
As the name implies , mestilah berkenaan parasites kan? tapi again, medically important parasites such as Necator Americanus,or cacing kerawit, i think.

Last but not least
Pharmacology
Hal ubat ubatan. Tapi tak belajar as detail as pharmacy students did. *Alhamdulillah*
There are WAYYYY too much of ubat ubatan that is NEED to know. Macam the adverse effect semua penting untuk bakal bakal doctor*insyaALLAH* to know, sebab kadang kadang patient comes dengan symptoms kesan ubat yang ditelan bukan sebab dia sakit or anything.

Tapi, being a doctor, dekan kitorang macam "takkanlah nak bagi students belajar sikit sangat?"
 *suka hati bagi dialog dekan..lalala*
So kitorang ada belajar 2 lagi subjek that are

PHPM or public health and preventive measure
subjek ini adalah penting kerana dia lebih menekankan aspek epidemiology and statistics.
So, dalam nilah belajar SPSS , how to control outbreak, epidemic diseases

and

PPD or personal and professional development(i think)
tak lain tak bukan, subjek ini diwujudkan untuk membentuk bakal bakal doktor yang bagus dan efficient pada masa hadapan*InsyaALLAH*

so that are the subjects i've taken in the past 2 years. And to make it more interesting, batch kitorang is the first batch with integrated systems.Tak faham? nak explainlah ni.

Dulu: Year One belajar normal. then exam Pro 1, which consist of semua soalan dari Anatomy, Physiology and Biochemistry yang belajar setahun. Year 2, belajar abnormals, subject subject dari Pathology to Microbiology to Parasitology dan Pharmacology will be teached. and end of the year, ada Pro 2 exam. And all these subjects dibahagikan kepada 10 modules, General, Musculoskeletal, Hemopoietic & Lymphoid, Endocrine, Cardiovascular, Respiratory, Gastrointestinal, Urinary, Central Nervous System and Reproduction.Confuse enough? Basically in respiratory module, kitorang belajar everything about respiratory, from anatomy to the drugs to treat respiratory problems.

BATCH KITORANG: Tetap 10 modules, tapi difference dia would be SEMUA subject(normal and abnormals) diajar pada kedua dua tahun dalan respective modules. and at the end of year 2, ada exam PROFESSIONAL 1, dimana para pelajar diuji tentang apa yang dipelajari dalam tempoh 2 tahun.
Jangan salah anggap kitorang ada satu exam je pulak sepanjang 2 tahun. Tiap tiap semester pun ade exam jugak.Macam SPM dah haa..tapi because it is integrated, it is said to better for students to correlate normal and abnormal conditions. betul jugak tu. :)

So, haritu pada 3-6 May , berlangsunglah exam Professional 1 untuk 7th batch of MBBS UiTM. ada 6 paper, SAQ(short-answered questions), PBQ(problem based questions, dia bagi scene then ade soalan soalan berkenaan dengan scene tersebut dari each subject), OSPE&OSCE (objective structured practical/clinical Examination- ni macam main main..sebab pindah pindah station and jawab soalan 4 minit, pastu Ding! pastu pindah station and jawab and it goes on and on sampai habis) , MCQ( Multiple choice question- ade lima pernyataan kecil under satu pernyataan, jawab true/ false je, cuma kalau betul jawapan dapat 1 markah, tak betul, tolak 0.5 markah. kenapa macam tu? sebab as doctors in future*insyaALLAH*, tak boleh buat keputusan salah, then you'll lose something.practicelah kiranya) and also EMJ( Ethics and medical juriprudence- of course untuk membentuk insan berkualiti, ethics tu perlu disemaikan dalam diri)
Kenapa ada 6 paper? sebab this time around, MCQ ade 2 paper. MCQ 1-semester 1,2,3. MCQ 2- semester 4.

Yang membuatkan kitorang kena prepare every subjects before 3 hb tu is BECAUSE semua paper paper tersebut ada soalan from semua subjek yang kitorang dah cover for the past 2 years. haru ke tak? :'(

Tapi Alhamdulillah, dah selesai. All the tak cukup tidur nights, the tense felt around kawan kawan seperjuangan, the perasaan nak marah marah and nak nanges sebab tak habes baca lagi and whatsoever stuffs ends with EMJ paper pukul 10 pagi, 6 may :) woohoooo! lega gila. walaupun tak tahu boleh lulus ke tak*doakanlah saya lulus.Amin.* , results tahu next week (yikes!). tapi a part of me dah lega sangat sangat cause the BIG exam kitorang ternanti nanti and gelabah about for the whole year(walaupun tak study study :p) dah pun selesai.

p/s: too long. cerita lepas exam, next entry :)



4 comments:

masyghul said...

it is hard to be a doctor isn't it?

namasayasyazmin :) said...

every course has its own level of hardness, i shall say. :)

masyghul said...

well, being a doctor you must fulfill the duties and great responsibilities. goodluck to you :)

omaipo said...

waaa, u r so nicee. :)
thanxs min.

after viva nye announcement tomorroew baru leh tarik nafas lega KALAU x terpilihh.. mintak2 lah kan..